Castelul Bran a început să îndeplinească rolul său în urmă cu 645 de ani
Una dintre primele construcții pe care am dori să vi le prezentăm este Castelul Bran. Această fortăreață impunătoare este situată între regiunile Transilvania și Muntenia. Ea datează de la începutul secolului al XIII-lea, când Ordinul Cavalerilor Germani a început să construiască o fortăreață cunoscută sub numele de Dietrichstein. Aceasta a fost menită să apere râul Țara Bârsei, care fusese folosit pentru transportul de bunuri timp de secole. În anul 1242, această structură din lemn a fost distrusă de hoardele mongole. Abia în secolul următor, la 19 noiembrie 1377, regele Ludovic cel Mare de Anjou le-a permis sașilor din Brașov să construiască o fortăreață de piatră, cunoscută acum sub numele de Castelul Bran. Din anul 1378, cetatea a servit drept castel defensiv al regilor maghiari împotriva Imperiului Otoman. Aspectul său dramatic și poveștile locale despre fantome și vampiri au făcut din el unul dintre cele mai faimoase castele din țară. Deși nu a fost casa adevăratului Dracula, această legendă i-a oferit o atenție deosebită și un mister care atrage mii de vizitatori din întreaga lume.
Capela Sixtină a Orientului aniversează 535 de ani de la fondare
Al doilea edificiu ca importanță este Mănăstirea Voronet, care a fost construită într-un timp record de mai puțin de patru luni, între 26 mai și 14 septembrie 1488. Una dintre cele mai valoroase construcții a fost ctitorită de domnitorul moldovean Ștefan cel Mare. Și foarte puține monumente de arhitectură religioasă din nordul Moldovei și-au păstrat forma inițială. O frescă din anul 1547 care reprezintă Judecata de Apoi de pe peretele vestic i-a adus monumentului denumirea de Capela Sixtină a Estului. Nuanța intensă de albastru a frescelor este cunoscută sub numele de "albastru de Voroneț". Din anul 1993, această frumoasă mănăstire, alături de alte șapte biserici bucovinene, a fost inclusă în patrimoniul mondial UNESCO, în categoria Bisericilor pictate din nordul Moldovei. Mănăstirea poate fi găsită în pitoreasca Bucovină de Sud.
Inaugurarea Castelului Peleș a avut loc în urmă cu 140 de ani
Ultima dintre ele celebrează 140 de ani de la deschiderea oficială a Castelului Peleș în prezența regelui Carol I și a reginei Elisabeta în anul 1883. Castelul a fost construit la inițiativa regelui Carol I între 1873 și 1914 și a servit drept reședință a regilor României. Castelul este unul dintre cele mai importante monumente istorice ale României și ale Europei din a doua jumătate a secolului al XIX-lea. Arhitectura acestui frumos edificiu a fost proiectată în mai multe stiluri, printre care barocul englezesc, barocul german și rococo. În anul 1875, a fost pusă piatra de temelie a castelului. Castelul Peleș este situat în împrejurimile pitorești ale Munților Carpați, în apropiere de orașul Sinaia.
Pentru a marca aceste aniversări importante, Monetăria Regatului Dacia lansează un set de trei piese oficiale în ediție limitată de 999 de exemplare. Piesele sunt înnobilate cu aur pur, parțial colorate și bătute la cea mai înaltă calitate Proof. Piesele sunt așezate într-un album elegant pentru o păstrare sigură și o prezentare elegantă. Fiecare set este însoțit de un certificat de autenticitate numerotat și de o fișă de poveste cu informații interesante pe verso.