Marea criză economică a depășit, ca profunzime și durată, toate crizele similare anterioare. Ea a fost declanșată de așa-numita Joia Neagră, care a urmat căderii amețitoare a prețurilor la bursa de valori din New York, joi, 24 octombrie 1929. Panica s-a instalat, iar cu cât investitorii își vindeau mai multe acțiuni, cu atât valoarea acestora scădea mai mult.
Economia americană se prăbușea ca un domino. În câteva luni, 2,5 milioane de oameni erau pe străzi, nu mai existau locuri de muncă, fabricile se închideau. Bethelem Steel, de exemplu, a concediat mii de angajați de la una dintre uzinele sale, i-a evacuat din locuințele companiei și a demolat casele doar pentru a economisi din impozitul pe proprietate. Oamenii speriați au încercat să își recupereze economiile, dar băncile nu aveau suficient capital și multe dintre ele au dat faliment.
Situația socială a multor familii a devenit dezastruoasă. Milioane de șomeri colcăiau prin țară și aproape 1,5 milioane de ferme au dat faliment. Cinci milioane de familii trăiau la limita existenței simple. Singurul lor venit era adesea sprijinul din partea administrațiilor locale și a organizațiilor caritabile, singura lor hrană era adesea supa distribuită pe stradă.
În 1933, președintele american Franklin D. Roosevelt a emis un ordin executiv privind așa-numita naționalizare a aurului, care constituia atât o interdicție a exportului de aur și de certificate de aur din SUA pentru toate persoanele fizice și juridice, cât și o obligație pentru aceste persoane de a vinde tot aurul fizic peste valoarea de 100 de dolari către Ministerul Federal de Finanțe la un preț stabilit oficial. Una dintre consecințele acestei măsuri a fost topirea întregii cantități de aproape o jumătate de milion de monede de aur Double Eagle din 1933, proaspăt bătute.
Din SUA, criza s-a răspândit precum o pată de ulei în întreaga lume, în special în Europa. A fost un dezastru fără margini pentru Germania, unde banii au devenit hârtie fără valoare. Prăbușirea economică l-a adus ulterior pe Adolf Hitler la putere. De asemenea, criza economică a afectat puternic și România. Principalele efecte au fost scăderea producţiei, creşterea numărului de şomeri, reducerea salariilor, devalorizarea leului şi multe sinucideri.
Marea depresiune a zdruncinat încrederea în capitalism și a pus capăt visului de creștere economică susținută. Mulți cred că a dus la izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial. Dar criza a dus, de asemenea, la o mai bună gestionare a crizelor economice ulterioare. Mulți economiști prezic că 2023 va fi un an de criză în Europa. Datorită experienței Marii Crize Economice, există și o șansă ca noi să gestionăm recesiunea economică cu mai puține daune.
Prima parte a articolului
Învârtiți roata norocului și obțineți piesa omagială din aur pur cu reprezentarea celei mai valoroase monede din lume Double Eagle 1933, cu o reducere de până la 20% și un premiu sub forma unui certificat de autenticitate și a unei reproduceri a acțiunii din anul 1933.