Partener de încredere pentru colecționarii de monede și medalii comemorative de aur și argint

Mihai Eminescu – luceafărul literaturii românești

Mihai Eminescu – luceafărul literaturii românești

Una dintre cele mai importante figuri ale literaturii și culturii românești este reprezentată de nimeni altul decât Mihai Eminescu. Ultimul poet romantic a fost si un prozator și jurnalist român de renume.

A fost cel ce a asimilat viziunile poetice occidentale, aplicându-le și în creațiile sale, aparținând romantismului literar. Cele mai frumoase poezii ale marelui poet sunt recitate și astăzi de către marii iubitori de literatură.

Pe urmele lui Mihai Eminescu

Locul nașterii marelui poet este incert. Un conferențiar susținea că acesta s-ar fi născut într-un sat din Moldova, în timp ce într-un registru care aparține societății culturale Junimea, este notat faptul că Eminescu s-a născut în Botoșani.

Cu toate acestea, în registrul școlii primare apare data de 6 decembrie 1850, trecută ca data nașterii romanticului poet. Misterul a fost elucidat de către consemnările specifice din registrul de naștere și botez din arhiva bisericii Uspenia din Botoșani, data sa adevărată de naștere fiind pe 15 ianuarie 1850.

Eminescu a fost fiul lui Gheorghe Eminovici și a Ralucăi Eminovici. A fost al șaptelea dintre cei unsprezece copii ai familiei.

Întreaga sa copilărie și-a petrecut-o în locul său natal, la Botoșani și Ipotești, în casa părintească și prin împrejurimi. În aceste locuri, Eminescu a cunoscut o mulțime de oameni, conectându-se cu natura ori de câte ori a avut ocazia.

Trăirile sale și apropierea față de tot ceea ce îl înconjura, pot fi observate prin motivele introduse în poeziile sale, deoarece natura nu lipsea niciodată din scrieri.

A urmat școala primară la Cernăuți, urmând liceul german Obergymnasium. La data de 16 aprilie 1863, Eminescu a părăsit definitiv cursurile, chiar dacă avea o situație foarte bună la învățătură.

În 1864, Eminovici a solicitat Ministerului Învățământului din București o subvenție pentru a putea să-și continue studiile, însă a fost refuzat.

Omagiați alături de noi gloria unei personalități românești celebre și adăugați la colecția dumneavoastră un lingou comemorativ excepțional din argint cu efigia lui Mihai Eminescu, celebrul poet român, beneficiind de o reducere de 55% din prețul excepțional, însoțit de o altă piesă comemorativă și de o carte poștală cu un portret contemporan al artistului, pe care le primiți absolut GRATUIT. Click aici pentru mai multe informații.

Începuturile literare ale luceafărului literaturii românești

Primele manifestări literare ale lui Mihai Eminescu au început să apară abia în anul 1866. În ianuarie a aceluiași an, scrie poezia „La mormântul lui Aron Pumnul”, destinată profesorului său de limba română. Acesta s-a semnat pentru prima dată sub numele de Eminovici.

Pe 25 februarie, debutează în revista „Familia”, a lui Iosif Vulcan, cu poezia „De-aș avea”. Atunci a fost momentul în care Iosif i-a schimbat numele în Mihai Eminescu.

Între 1869 și 1872, Eminescu își continuă studiile la Viena, urmând Facultatea de Filosofie și Drept. Activează în rândul societăților studențești, împrietenindu-se cu Ioan Slavici și cunoscându-și marea lui dragoste, pe Veronica Micle.

A început să colaboreze cu revista „Convorbiri literare”, debutând ca publicist în ziarul „Albina”. Între anii 1872 și 1874, își continuă studiile superioare la Berlin, iar între 1874 și 1877 devine:

- director al Bibliotecii Centrale
- profesor suplinitor
- revizor școlar pentru județele Iași și Vaslui
- redactor la ziarul „Curierul”

În 1877 s-a mutat la București, acolo unde a fost redactor-șef la ziarul „Timpul”. Această perioadă este cea mai semnificativă pentru marele poet, deoarece a scris cele mai importante opere ale sale:

- „Luceafărul”
- „Scrisorile”

În ciuda activității sale impresionante, starea generală de sănătate a marelui poet se degradează, iar Eminescu se îmbolnăvește grav și ajunge să fie internat la spitalul doctorului Șuțu.

Datorită lui Titu Maiorescu, în decembrie 1883, apare volumul de poezii ale marelui scriitor român.

Mihai Eminescu se stinge din viață la data de 15 iunie 1899, fiind înmormântat la București, la Cimitirul Bellu. Ziarul „Românul” i-a anunțat decesul prin „Eminescu nu mai este”. La înmormântarea sa, un cor dirijat a interpretat litania „Mai am un singur dor”.

Anul acesta vom comemora așadar 135 de ani de la moartea acestui mare poet romantic care a rămas în inimile noastre drept cel mai mare poet român.

Operele lui Mihai Eminescu

Singurul volum care a fost publicat în timpul vieții sale a fost cel de „Poezii”. Restul apar doar după moartea sa:

- „Epigonii”
- „Lacul”
- „Făt-Frumos din lacrimă”
- „Dorința”
- „Melancolie”
- „Crăiasa din povești”
- „Povestea codrului”
- „Povestea teiului”
- „Singurătate”

Poetul a evidențiat în multele sale poezii și scrisori influența deosebită pe care a avut-o Veronica Micle asupra sa. În poezia „Lumea îmi părea o cifră” recunoscuse că până când nu a întâlnit-o pe Veronica, acesta nu-și găsise scopul în lume, iar după aceea „începusem s-am în lume ceva ce plătea mai mult decât lumea”.

Au apărut o multitudine de piedici în relația lor, însă, în ciuda lor, și-au început povestea de dragoste în capitala austro-ungară, fiind o relație definită de imprevizibil. Astfel, marele poet a început să scrie poezii inspirate din relația lor:

- „Floare albastră”
- „Departe de tine”
- „Pe lângă plopii fără soț”
- „De ce nu-mi vii”

În cele din urmă, Mihai Eminescu va rămâne pentru totdeauna o figură colosală în literatura românească, un arhitect al cuvintelor care a reușit să transforme gândirea artistică a vremii contemporane lui.