Unul dintre cei mai importanți sfinți s-a născut în secolul al III-lea în Capadocia, pe teritoriul Turciei de astăzi. A fost crescut în credință creștină și, datorită influenței familiei sale, a primit o educație bună. Mai târziu, s-a înrolat în armata romană și a devenit una dintre gărzile de corp ale împăratului Dioclețian.
În această perioadă, cea mai mare parte a populației Imperiului Roman era păgână, iar creștinii erau adesea ținta persecuțiilor. Mai mult, persecuția a fost sanctificată în anul 303 prin decizia împăratului, când au fost emise edicte care autorizau asuprirea creștinilor în tot imperiul. Cu toate acestea, Sfântul Gheorghe a refuzat să se supună și să renunțe la credința sa. Indignat, Dioclețian a pus să fie arestat, torturat pentru trădare și apoi executat prin decapitare în fața zidului de apărare al Nicomediei, la 23 aprilie 303. A fost înmormântat la Lydda, în Israel, iar mormântul său a devenit destinația a numeroși pelerini.
Potrivit unei legende medievale, Sfântul Gheorghe a salvat un oraș din Libia, unde locuitorii erau terorizați de un balaur. Acesta, balaurul, cerea un sacrificiu în fiecare zi, iar când fiica unui prinț a fost aleasă, Sfântul Gheorghe a decis să o salveze. El a străpuns balaurul cu o suliță, care s-a rupt, iar Sfântul Gheorghe a fost nevoit să îl ucidă cu sabia sa. Acest lucru a eliberat orașul și pe locuitorii săi.
Lancea frântă este considerată un simbol al Sfântului Gheorghe, dar și al Patimilor, deoarece, potrivit legendei, sulița lui Gheorghe este aceiași suliță care a fost folosită pentru a străpunge coasta lui Iisus, sulița lui Longinus.
Balaurul este un animal imaginar care combină caracteristicile diferitelor animale agresive și periculoase, cum ar fi crocodilii, leii și șerpii. Balaurul, întâlnit în majoritatea culturilor lumii, este de obicei un simbol al unui inamic primar care trebuie înfruntat în luptă ca test suprem al puterii sau al credinței. În creștinism, balaurul simbolizează adesea diavolul.
Sfântul Gheorghe a devenit un subiect popular și pentru artiștii renascentiști. Aceștia l-au înfățișat ca pe un tânăr cavaler în armură strălucitoare, călare pe un cal, iar acest motiv a devenit unul dintre cele mai cunoscute în arta creștină. Faima sa s-a răspândit în întreaga lume și este venerat și astăzi ca martir și sfânt. Este, de asemenea, patronul mai multor țări și orașe din întreaga lume, printre care Anglia, Canada, Grecia, Barcelona și Moscova.
Una dintre cele mai cunoscute reprezentări ale Sfântului Gheorghe este o frescă din Mănăstirea Voroneț. Fresca este unul dintre cele mai valoroase exemple de artă medievală. A fost creată la sfârșitul secolului al XV-lea, ca parte a unei serii de scene biblice și seculare care decorează biserica.
Noi sărbătorim ziua Sfântului Gheorghe pe 23 aprilie. Sfântul Gheorghe este venerat aici ca patron al cavalerilor, soldaților, nomazilor, fermierilor și protector împotriva bolilor și a animalelor. Îi asociem numele cu pastorația tradițională și cu refacerea naturii. Sărbătorile includ ritualuri și obiceiuri asociate cu protecția animalelor și a culturilor.
În ajunul zilei de 23 aprilie, în Bucovina spre exemplu, oamenii pregătesc brazde verzi în formă pătrată, în care înfig ramuri înmugurite de salcie și flori galbene de primăvară. De asemenea, în acea zi sunt prezente așa-numitele „focuri spirituale”, care au rolul de a purifica spațiul, de a înlătura dăunătoarele pentru plantații și de a alunga spiritele rele.
Tot în acea zi, se practică obiceiul stropitului, oamenii scăldându-se în acea zi și nu numai. Animalele ce fac parte din gospodării sunt și ele stropite la rândul lor. Mai mult, băieții obișnuiesc să stropească fetele pentru a alunga spiritele rele și pentru a aduce bucurie și mulțumire pentru venirea primăverii.
În timpul zilei în care îl prăznuim pe Sfântul Gheorghe, există, de asemenea, piețe unde puteți cumpăra produse tradiționale românești și alimente. Bisericile și mănăstirile celebrează sărbătoarea cu slujbe și alte festivități religioase.
Ca și în cazul altor sfinți învăluiți în legendă, povestea Sfântului Gheorghe are rolul de a reaminti lumii o idee fundamentală, aceea că binele triumfă în cele din urmă asupra răului. Lupta împotriva răului este o constantă în istoria omenirii. Este o bătălie pe care nu o putem câștiga singuri. Sfântul Gheorghe a reușit să ucidă balaurul pentru că Dumnezeu a acționat prin el.
În onoarea acestei importante comemorări, Casa de Monede vă oferă acum medalia omagială Sfântul Gheorghe, înnobilată argint pur, cu o reducere de 50%. În plus, primii 100 de candidați vor primi cadou o broșură cu rugăciuni.